Daisy Luiten logo

Maak jij ook graag de wereld een stukje mooier?

Het therapeutische spel
Ons Bestaan Op Een Bordje

  helpt kinderen, jongeren én volwassenen met verdrietige of nare ervaringen om te praten over wat ze hebben meegemaakt

  De therapeutische tool Ons Bestaan Op Een Bordje, in de vorm van een 8-hoekig donkergroen bordspel van Daisy Luiten staat uitgestald, met pionnen in de vorm van tranen, een praatstok en een houten zonnetje met lichtje in het midden.

  Wat is Ons Bestaan Op Een Bordje voor een spel?

  Ons Bestaan Op Een Bordje is een hulpmiddel in de vorm van een bordspel, dat speciaal is ontwikkeld voor therapeuten die werken met kinderen, jongeren en volwassenen (van 6-100 jaar).

  De spelvorm maakt het makkelijker voor mensen om te praten (of te tekenen) over de gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, ofwel ‘op hun bordje hebben gekregen’.

  Verschillende themasets

  Het spel is gemaakt met verschillende themasets, dat betekent dat het gespeeld worden bij verschillende ervaringen:
  Ondersteboven – rond schokkende en ingrijpende gebeurtenissen.
  Weg Van Elkaar – na scheiding
  Alle Sterren Van De Hemel – na het overlijden van een dierbare

  PS: Dit spel wordt alléén onder begeleiding van een therapeut/coach gespeeld!

  Daisy Luiten speelt ons bestaan op een bordje met cliënt. Daisy kijkt en luistert naar de jongen die tegenover haar zit en die we vanaf de achterkant zien. Hij heeft een vragenkaart en de praatstok vast. Het groene spelbord Ons Bestaan Op Een Bordje, met een traject van gekleurde vlakjes, ligt tussen Daisy en de jongen in op tafel.

  Hoe is het ontstaan?

  Om een hulpmiddel te creëren waar behoefte aan was, is Daisy destijds in gesprek gegaan met therapeuten die werkten met kinderen, jongeren en volwassenen die een dierbare verloren hadden door overlijden.

  In deze therapeutische praktijken merkten therapeuten dat het vaak lastig is voor mensen (jong en oud) om te vertellen over wat ze hebben meegemaakt.

  Het door Daisy Luiten in 2003 ontwikkelde therapeutische spel Alle Sterren Van De Hemel, om het overlijden van een dierbare bespreekbaar te maken, werkte zo goed dat veel therapeuten die dat spel gebruiken Daisy in de jaren daarna gevraagd hebben om ook een tool rond scheiding en ingrijpende gebeurtenissen te maken. Dat is Ons Bestaan Op Een Bordje geworden, met verschillende themasets.

  Het mooie is dat de therapeuten die het inmiddels gebruiken in hun praktijk dezelfde reacties geven als bij de originele tool Alle Sterren Van De Hemel:

  “Het werkt zo goed, het is veel makkelijker voor mensen om via dit spel te vertellen dan in een gewoon gesprek!”

  Hulp nodig?

  Bezoek onze verwijslijst voor therapeuten en coaches die deze spellen gebruiken: Therapeuten verwijslijst

  Op een lichtgroene plattegrond van Nederland en België is met donkergroene icoontjes aangegeven waar therapeuten en coaches werken met de tool Ons Bestaan Op Een Bordje. Zorg dat cliënten je kunnen vinden en meld je aan voor de verwijslijst!

  Hoe de zoektocht naar mijn gevoel leidde tot mijn missie

  “Op mijn achtste verhuisden wij. Ik vond het verschrikkelijk, maar ik was de enige. Mijn ouders vertelden vaak aan bezoek: ‘wij zitten hier heerlijk, alleen Daisy niet, die wil nog terug’. Ik voelde mij alleen en niet begrepen. Toen ons huis werd gesloopt stopte ik mijn tranen diep weg.

  Ik groeide op als een gevoelig meisje, maar ik wist niet hoe ik met mijn gevoelens om moest gaan of hoe ik erover kon praten. Vlak voordat mijn moeder overleed, ik was 19, vroeg ze me: ‘Ga je er wel over praten als ik er niet meer ben?’ Ja, beloofde ik. Maar hoe doe je dat? Ik had er echt geen woorden voor. Gelukkig vond ik een therapeut die mij vroeg te tekenen over mijn gevoelens. Dat hielp mij om bij mijn gevoel te komen! Ik vond dit zo bijzonder, dit wilde ik ook voor anderen kunnen beteken! Sindsdien heb ik een missie:

  Mijn missie is om wereldwijd mensen te helpen de draad van hun leven
  op te pakken na een ingrijpende ervaring in hun leven.

  Door tools voor therapeuten en coaches te ontwikkelen – zoals nu Ons Bestaan Op Een Bordje, met themasets die helpen na scheiding, ingrijpende gebeurtenissen en het overlijden van een dierbare – draag ik mijn missie uit om deze ervaringen op een fijne, ongedwongen manier bespreekbaar te maken. Zodat mensen van alle leeftijden gevoelens, gedachten en zorgen kunnen delen en zo hun pijnlijke ervaringen kunnen integreren in hun leven.

  Daisy Luiten, vrouw met donkerblond halflang haar, brildragend, kijkt met open blik en lach in de camera. In de achtergrond is groen blad van de natuur zichtbaar.

  Daisy Luiten – creatief therapeut beeldend en ontwikkelaar van therapeutische tools met als doel de communicatie te vergemakkelijken

  Talitha vertelt: Met een lach en een traan

  Weg Van Elkaar hebben wij al een aantal jaar geleden gespeeld. In die tijd was ik nog een kind, inmiddels ben ik volwassen. Als kind is een scheiding een heftige gebeurtenis in je leven en helemaal als dat een vechtscheiding blijkt te worden.

  Weg Van Elkaar heb ik samen met mijn moeder en zus met een lach en een traan gespeeld. Het heeft ons een hoop opgeleverd om het hele proces te verwerken. Samen met z’n drieën beantwoord je vragen over de scheiding, je gevoelens, hoe je het ervaart en nog veel meer pittige vragen die vooral niet standaard zijn. Daardoor kwamen wij nog dichter tot elkaar en verder in ons verwerkingsproces. Je weet wat er in elkaars koppie omgaat en vooral dat je niets op moet kroppen. Uit je gevoel en praat met elkaar. Alleen kom je nooit uit een diep dal!

  Het spel vind ik iets heel moois wat ik kinderen en ouder(s) die in een scheiding zitten of het hebben meegemaakt zeker aanraad om te spelen bij een therapeut. Je komt dichter tot elkaar en gaat dingen een plekje geven, hoe moeilijk de situatie (soms) ook is.

  Lieve Daisy, nogmaals dank voor al je hulp en de ervaring met het spel! Ga vooral door met het super werk wat je doet!

  Daisy Luiten, vrouw met donkerblond halflang haar, brildragend, kijkt met open blik en lach in de camera. In de achtergrond is groen blad van de natuur zichtbaar.

  Talitha speelde Weg Van Elkaar in de praktijk
  bij Daisy tijdens de ontwikkeling van
  Ons Bestaan Op Een Bordje

  Testimonials van bestaande klanten:

  Ilja Geensen – trauma en speltherapeut
  over themaset Ondersteboven
  (ingrijpende gebeurtenissen).

  Grietje Vermeer – Sociaal therapeut & KIES coach
  over Alle Sterren Van De Hemel
  (themaset overlijden).

  Judith Pidgeon, rouwcoach (UK)
  over Alle Sterren Van De Hemel, kort & ondertiteld
  (themaset overlijden).

  Leoniek van der Maarel – psycholoog
  orthopedagoog en hypnotherapeut

  over themaset Weg Van Elkaar (scheiding).

  Miriam Weeda – speltherapeut
  over themaset Weg Van Elkaar
  (scheiding).

  Judith Pidgeon, rouwcoach (UK)
  over Alle Sterren Van De Hemel, lang in het Engels
  (themaset overlijden).

  Saskia Paul – coach en rouwbegeleider
  over themaset Ondersteboven
  (ingrijpende gebeurtenissen).

  Ans Pieters – Beeldend therapeut
  over haar ervaring met Alle Sterren Van De Hemel
  (themaset overlijden).

  Samenvatting van 4 therapeuten
  Leoiniek, Miriam, Saskia en Ilja werken met Ondersteboven en/of Weg Van Elkaar.

  Ik draag dit initiatief een warm hart toe, kan ik helpen?

  Ons Bestaan Op Een Bordje is mede vanwege de succesvolle voorverkoop onder vele enthousiaste therapeuten in productie gegaan! Sinds eind november 2021 is de tool verkrijgbaar met 3 themasets.

  Graag ontwikkelen wij verder aan een 4e themaset: verlies van gezondheid.

  De productie van een tool als deze is echter zeer kostbaar. Dit heeft te maken met de complexiteit van het spel, de beperkte oplage en de hoge grondstofprijzen. Er is heel veel geïnvesteerd om Ons Bestaan Op Een Bordje met de eerste themasets mogelijk te maken.

  Ons Bestaan Op Een Bordje is een kwalitatief hoogstandje onder de therapeutische tools, zowel qua inhoud als uiterlijk. Een therapeut noemde dat het zijn gewicht in goud waard is!

  Voor gebruikers van de tool hangt er een prijskaartje aan van een paar honderd euro (zie voor de exacte prijs de webshop). Die prijs wordt regelmatig als commercieel gezien maar het tegendeel is waar, de inkomsten gaan direct terug richting de investering en er is geen sprake van winst. En er is dus ook nog geen budget voor de ontwikkeling van een 4e themaset.

  Doneer een (deel van een) spel!
  aan een therapeut, coach of instelling
  Wij zien regelmatig gekwalificeerde therapeuten en coaches met een klein budget. Mocht je hen  willen helpen kan dat door bijvoorbeeld een (deel van) Ons Bestaan Op Een Bordje of een training door Daisy Luiten te financieren. 


  Op deze wijze help je:
  – een therapeut / organisatie met een klein budget,
  – kinderen, jongeren en/of volwassenen met een ingrijpende ervaring in hun leven, én
  – Daisy om ‘helende tools’ te kunnen blijven uitgeven.

  Geïnteresseerd? Mail Daisy: info@daisyluiten.nl

  Ken je zelf een therapeut of organisatie die je dit cadeau wilt doen, dan kun je bij de bestelling de verzendgegevens van de therapeut invullen en de factuurgegevens van jezelf. Of je eigen adres indien het een verrassing betreft. 

  Voor onze informatie is het fijn om in ieder geval het emailadres van de therapeut te ontvangen i.v.m. belangrijke correspondentie over de tool (zoals o.a. de quick-start workshop video) dit sturen we dan toe nadat je het hebt gegeven.

  Help bekendheid creëren
  over Ons Bestaan Op Een Bordje

  Je helpt ons als je connecties hebt en de pers tipt smile óf als je ons initiatief deelt via social media.

  Ook zijn wij héél blij met reacties op de berichten die wij plaatsen op Facebook of LinkedIn, of als je deze wilt liken en delen.

  Zo komt er meer bekendheid en bereiken we meer mensen voor deze waardevolle therapeutische tools.

  Klik op onderstaande links voor onze social media kanalen.

  Sessie waarin Daisy Luiten Ons Bestaan Op Een Bordje gebruikt met moeder en dochter
  Workshops en presentaties
  over Ons Bestaan Op Een Bordje

  Deze optie is wellicht meer gericht op coaches, therapeuten, therapeutische opleidingen en/of beroepsverenigingen toch noemen wij het hier:

  Daisy vindt het leuk workshops of presentaties te geven over haar tools. Ze verzorgt regelmatig een aanbod op maat voor organisaties. Hiervoor vraagt ze wel een vergoeding. 

  Ze heeft ook een mooi aanbod ‘speluitleg’ voor therapeuten in intervisiegroepjes.

  Ook wordt ze uitgenodigd bij lotgenotengroepen waar ze een workshop geeft of een bijeenkomst begeleidt. 

  Geïnteresseerd? Mail Daisy: info@daisyluiten.nl!

  Daisy Luiten presenteert haar spel tijdens een workshop voor een groep mensen. In het midden van de ruime groep ligt Ons Bestaan Op Een Bordje op tafel. Ook wordt de tool gespeeld met de groep.

  Ons Bestaan Op Een Bordje in de praktijk, twee sfeerimpressies

  Tayna en haar moeder Femke

  Patrick

  Veel gestelde vragen

  • Waarom kan Ons Bestaan Op Een Bordje alleen onder begeleiding van een therapeut worden gespeeld?

  Ons Bestaan Op Een Bordje is speciaal ontwikkeld voor gebruik door therapeuten binnen een therapeutische setting. De vragen en opdrachten nodigen mensen uit gevoelens, gedachten en zorgen te delen rond issues die spelen in hun leven. Mensen die iets ingrijpends hebben meegemaakt zijn kwetsbaar hierin en de vragen kunnen veel oproepen. Het is essentieel dat mensen in dit emotionele proces met gebruik van deze tool ondersteunt worden door een therapeut. Wij raden therapeuten ten zeerste af deze tool mee te geven aan cliënten om zelf thuis te spelen. Dit kan problemen verergeren. 

  • Gebruiken therapeuten het alleen met kinderen?

  Nee. Ons Bestaan Op Een Bordje is niet alleen voor kinderen ontwikkeld. Het is ontwikkeld voor kinderen, jongeren én volwassenen. Veel volwassenen vinden het een fijn hulpmiddel om in de therapie hun verhaal middels dit spel te kunnen vertellen en inzicht te verkrijgen.

  De vragenkaarten zijn bovendien dubbelzijdig gedrukt met aan één kant een vraag voor kinderen van 6-12 jaar en aan de andere zijde de vraag voor 12+ ofwel jongeren en volwassenen. Zo begrijpen kinderen de vraag en is het niet kinderachtig voor jongeren en volwassenen.

  Daarnaast bevat Weg Van Elkaar, de themaset scheiding, specifieke vragen voor gescheiden ouder(s) en voor gescheiden volwassenen zonder kinderen.

  • Waar vind ik een therapeut die Ons Bestaan Op Een Bordje met de themaset Weg Van Elkaar, Ondersteboven of Alle Sterren Van De Hemel in de praktijk gebruikt?

  Therapeuten die de tool in de praktijk gebruiken kunnen zich op de verwijslijst zetten op Daisy’s website: www.daisyluiten.nl. Mensen die Ons Bestaan Op Een Bordje bij een therapeut willen spelen kunnen hier zien bij welke therapeuten ze terecht kunnen. Direct naar de verwijslijst: https:\\daisyluiten.nl\therapeuten-verwijslijst

  • Met welke ingrijpende gebeurtenissen kan ik mij bij een therapeut melden die de themaset Ondersteboven gebruikt?

  Ondersteboven kan ingezet worden voor allerlei soorten gebeurtenissen die een grote impact kunnen hebben. De vragen zijn zo gesteld dat je uitgenodigd wordt te vertellen over je ervaring, wat dat dan ook is.

  Voorbeelden van ervaringen waarbij Ondersteboven goed ingezet kan worden: gebeten of aangevallen zijn door een hond, een ongeluk hebben zien gebeuren of zelf meegemaakt, aanslagen of situaties hebben meegemaakt waarbij onbekenden overleden zijn, een woningbrand, het verlies van een bedrijf of van bijvoorbeeld alle dieren in een bedrijf, het verlies van een baan, een gewelddadige overval, zinloos geweld, gepest worden, seksueel misbruik, etc. Daarnaast kan Ondersteboven gebruikt worden bij ogenschijnlijk kleine ervaringen, zoals een jaar doubleren op school of verhuizen, dit kan immers ook een grote impact hebben.

  • Kan ik ook naar een therapeut die alleen de themaset Ondersteboven (ingrijpende gebeurtenissen) heeft als ik het spel wil spelen na scheiding of overlijden, want dat is allebei ook ingrijpend?

  Nee dat raden wij af. Om twee verschillende redenen:

  Scheiding
  Scheidingen zijn vaak complex. Weg Van Elkaar is zorgvuldig ontwikkeld en afgestemd op kinderen en volwassenen die een scheiding meemaken. Zo is bijvoorbeeld nauwkeurig afgewogen welke vragen wel/niet gesteld kunnen worden in verband met loyaliteitsconflicten. Ook bevat de handleiding van Weg Van Elkaar specifieke richtlijnen voor de therapeut. Dit loop je mis als je Ondersteboven gebruikt bij scheiding, met alle gevolgen van dien.

  Overlijden
  De dood van een dierbare raakt in ieders diepste ‘zijn’, het ligt heel gevoelig. De succesvolle tool Alle Sterren Van De Hemel (door Daisy Luiten ontwikkeld in 2003) zet dierbare overledenen op een mooie, respectvolle manier centraal. De overledene wordt (meestal) liefdevol herdacht, herinneringen worden gekoesterd. Voor dit alles is ruimte in Alle Sterren Van De Hemel. Daarnaast is er aandacht voor de pijn en de vaak heftige gebeurtenis van het overlijden. Ook in deze vragen wordt de overledene bij naam genoemd. In Ondersteboven wordt met name gesproken over ‘de gebeurtenis’. Dat maakt Ondersteboven voor nabestaanden afstandelijker.

  Andersom komt het trouwens wel voor dat Ondersteboven gebruikt wordt rond een gebeurtenis die in het hier en nu speelt, waar een onverwerkt verlies (overlijden van een dierbare of de scheiding van ouders in de kindertijd) mee blijkt te spelen in het emotioneel proces van de cliënt. Als dit veel impact heeft kan de therapeut kiezen om dan alsnog Alle Sterren Van De Hemel of Weg Van Elkaar hiervoor te gebruiken.

  • Kan ik deze tool cadeau geven aan een therapeut of organisatie?

  Het is zeker mogelijk om deze tool cadeau te geven aan een therapeut of organisatie. Als je dit in overleg met de betreffende therapeut of organisatie doet kan bij de bestelling de therapeut direct ingevuld worden bij het verzendadres en uw gegevens bij de factuurgegevens.

  Indien dit een verrassing betreft kunt u zelf de bestelling plaatsen.

  Voor onze informatie is het fijn om in ieder geval de naam en een email adres van de therapeut te ontvangen zodat we belangrijke correspondentie over de tool (zoals bijvoorbeeld de quick-start workshop video en andere voordelen) direct aan de gebruiker kunnen toesturen.

  Bij de bestelling ontvangt de therapeut voor een jaar een gratis vermelding op de verwijslijst. Na dat jaar vragen we of zij op de lijst willen blijven staan. 

  Eventueel kan er een training bij besteld worden. Tijdens deze training worden therapeuten klaargestoomd om de tool direct in de praktijk te kunnen inzetten. De tool wordt met elkaar gespeeld, Daisy deelt praktijkvoorbeelden en er wordt met collega therapeuten geoefend. Therapeuten die Daisy’s trainingen hebben bijgewoond bestempelen deze met een gemiddelde van een dikke 8 en gaan na afloop enthousiast naar huis en zijn gedreven om de tool direct in de praktijk te gebruiken.

  • Kunnen therapeuten kiezen welke themaset zij bestellen?

  Ja. Omdat iedere therapeut in een andere richting of met een andere doelgroep werkzaam kan zijn, of zijn eigen specialisatie heeft, vonden wij het belangrijk dat zij vrij zijn in deze keuze. Zo kan de themaset gekozen worden bij het bestellen van Ons Bestaan Op Een Bordje (er zit één themaset naar keuze standaard bij Ons Bestaan Op Een Bordje, een eventuele tweede themaset zit er los bij). Op dit moment is de keuze: 

  Weg Van Elkaar – themaset scheiding
  Ondersteboven – themaset ingrijpende gebeurtenissen.
  Alle Sterren Van De Hemel – themaset overlijden