Daisy Luiten logo

Tools voor therapeuten

Maak delen over een ingrijpende ervaring behapbaar voor je cliënt

Ben jij een therapeut of coach? En wil jij meer weten over de tool Alle Sterren Van De Hemel en/of Ons Bestaan Op Een Bordje? Welkom! Dan zit je hier goed! Maak delen over een ingrijpende ervaring behapbaar voor je cliënt.
Deze tools, in de vorm van een bordspel, zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik door therapeuten en coaches. De spelvorm helpt cliënten van alle leeftijden om te delen over gevoelens, gedachten en zorgen na een ingrijpende ervaring. Het maakt delen over een ingrijpende ervaring behapbaar.

Ons Bestaan Op Een Bordje kan steun bieden na een scheiding, ingrijpende gebeurtenis of overlijden.
De dubbel bekroonde tool Alle Sterren Van De Hemel is alleen bedoeld voor na het overlijden van een dierbare.

Zoek je andere, kleinere werkvormen die je als professional met cliënten kunt inzetten? Zie onze webwinkel!

Kijk rustig rond en neem gerust contact op als je nog meer wilt weten!

Daisy

PS: Ben je geen therapeut of coach? Als je hulp zoekt en graag dit spel wilt spelen, kijk dan op onze verwijslijst voor een therapeut of coach in jouw buurt die deze tool gebruikt! 

Ons Bestaan Op Een Bordje & Alle Sterren Van De Hemel

Therapeutisch bordspel

Ons Bestaan Op Een Bordje en Alle Sterren Van De Hemel zijn twee tools, ofwel therapeutische bordspellen, die ik ontwikkeld heb. 

Doel en gebruik

Het doel van beide tools is gelijk: de communicatie vergemakkelijken na een ingrijpende ervaring.

Alle Sterren Van De Hemel wordt (alleen) gebruikt na het overlijden van een dierbare.

Ons Bestaan Op Een Bordje kan gebruikt worden na scheiding, ingrijpende gebeurtenissen en/of het overlijden van een dierbare.

Ontstaan door de vraag
Alle Sterren Van De Hemel bestaat sinds 2003. Het is ontstaan vanuit de vraag van therapeuten. Zij ervoeren veel ongemak tijdens gesprekken met gezinnen na het overlijden. Er was behoefte aan een hulpmiddel dat praten over het overlijden vergemakkelijkt. Alle Sterren Van De Hemel voorziet in die behoefte. Het maakt delen over een ingrijpende ervaring behapbaar. De tool is een succes. De 2e druk is samen met de Engelse versie, All the Stars Above, in 2008 uitgekomen.

Wij kijken mee over de schouder van een kind. Hij heeft een vragenkaart in zijn hand uit de categorie 'Wat nu'. Op de achtergrond is het groene spelbord van Ons Bestaan Op Een Bordje zichtbaar met daarop een traject van kleurige vlakjes, een houten zon in het midden en een dobbelsteen. Op het spelbord liggen een aantal stapels paarse kaartjes.

Veel therapeuten die Alle Sterren Van De Hemel gebruiken vroegen mij een spel te ontwikkelen voor scheiding en ingrijpende gebeurtenissen, want: “Het werkt zo goed en dat kom ik ook zoveel tegen. Ik wil het daar ook voor inzetten!”

Ons Bestaan Op Een Bordje is er sinds december 2021. Het succesvolle concept Alle Sterren Van De Hemel heeft als basis gediend bij de ontwikkeling. En het werkt net zo goed!

Zoals een cliënt zo mooi aangaf: “De gebeurtenis was overweldigend, het was daarom fijn om in kleine stukjes te mogen vertellen. Dit spel maakt delen over de ingrijpende ervaring behapbaar!”

Gelijkenissen

Er zijn uiterlijk veel gelijkenissen tussen beide tools. Het spelbord van Alle Sterren Van De Hemel bevat echter symbolen gericht op het overlijden en de uitvaart, daarom is het alleen geschikt voor nabestaanden. Ons Bestaan Op Een Bordje bevat symbolen waarin een grote doelgroep mensen zich zal herkennen.

Gebruik je Ons Bestaan Op Een Bordje met de themaset Alle Sterren Van De Hemel dan is dit inhoudelijk nagenoeg hetzelfde als de originele (blauwe) tool Alle Sterren Van De Hemel. 

Welke keuze in werken met nabestaanden?

Werk je in je praktijk vooral met nabestaanden?
De originele tool Alle Sterren Van De Hemel kan vanwege de gebruikte symbolen rond overlijden niet gebruikt worden voor andere thema’s.

Wanneer je óók werkt met andere thema’s – of dat in de toekomst misschien gaat doen – is het logischer om voor Ons Bestaan Op Een Bordje met de themaset Alle Sterren Van De Hemel te kiezen. Je kunt de tool dan later nog uitbreiden met andere thema’s.

Hoe werkt het?

Spelen van het spel

Deelnemers kiezen een traan waarmee ze het spelbord bewandelen, symbolisch gezien worden
dit parels zodra ze hun verhaal delen.

Ze volgen het traject op het spelbord en passeren categorieën zoals gevoelens, de gebeurtenis, herinneringen of opdrachten. Landt een deelnemer op een vakje dan ontvangt hij een bijbehorende vragen- of opdrachtkaart.

Deelnemers worden middels deze vragen of opdrachten spelenderwijs uitgenodigd om gedachten, zorgen en gevoelens te delen.

Het groene achthoekige spelbord van Ons Bestaan Op Een Bordje staat uitgestald alsof het gespeeld wordt. Een houten dobbelsteen en een groene zandloper liggen erop. Tranen in de vorm van parels liggen op verschillende plekken van het gekleurde achthoekige traject. Een houten zon met een lichtje erin prijkt in het midden van het spelbord. Aan iedere zijde van de acht kanten van het traject ligt een stapel opdrachtkaarten. En een houten praatstok met zwarte veren ligt deels over het traject.
Rol van de therapeut

Als therapeut werk je vanuit je eigen theoretische achtergrond. Het bordspel zet je in als onderdeel van een sessie. 

Tijdens het spelen ben jij de spelleider, je legt uit hoe het werkt, beheert de kaartenbak en luistert en kijkt waar de cliënt mee komt. Je pleegt interventies zoals tijdens iedere andere sessie. 

Je kunt spelen zolang je wenst, 45 – 90 minuten, ook afhankelijk van het aantal deelnemers.
Maak delen over een ingrijpende ervaring behapbaar voor je cliënt.

De themasets bij Ons Bestaan Op Een Bordje

Bij Ons Bestaan Op Een Bordje zijn diverse themasets ontwikkeld. Zo kun je bij de tool kiezen voor het thema waar jij mee te maken hebt in de praktijk. De themasets worden alleen geleverd in combinatie met Ons Bestaan Op Een Bordje en zijn niet los verkrijgbaar. Als gebruiker kun je later wel een andere themaset bijbestellen. 

De themasets bij Ons Bestaan Op Een Bordje worden hieronder uitgelegd. Let op! De sets zijn niet voor elkaars thema te gebruiken. Ook al is bijvoorbeeld Ondersteboven voor ‘diverse ingrijpende gebeurtenissen’, deze themaset kan niet ingezet worden voor scheiding. De themaset scheiding is zeer zorgvuldig ontwikkeld met oog op gevoeligheden die spelen bij scheiding. Voor gebruik met nabestaanden raden we Alle Sterren Van De Hemel aan, deze tool noemt de overledene en zet deze met respect in het middelpunt. Ondersteboven spreekt van ‘de gebeurtenis’ en is daarmee afstandelijk met betrekking tot een overlijden.

Weg Van Elkaar
themaset scheiding

Bij het therapeutische spel Ons Bestaan Op Een Bordje kunnen themasets worden gekozen. Eén lichtgroene kaartenbak met ernaast twee lichtgroene boekjes staan op de foto. De themaset Weg Van Elkaar (na scheiding).
Weg Van Elkaar is voor diverse doelgroepen

De themaset Weg Van Elkaar is ontwikkeld voor de volgende doelgroepen die met scheiding te maken kunnen hebben:
– kinderen van gescheiden ouders,
– gescheiden ouders én
– volwassenen zonder kinderen.
– ook is er een aantal vragen toegespitst op de situatie van een nieuwe partner.

Weg Van Elkaar bevat circa 700 vragen- en opdrachtkaarten voor alle leeftijden. Om de vragen goed af te stemmen bevat iedere spelkaart sowieso vragen voor kinderen van 6-12 jaar en vragen voor jongeren en volwassenen (12+).

 

Ondersteboven 
themaset ingrijpende gebeurtenissen

Bij het therapeutische spel Ons Bestaan Op Een Bordje kunnen themasets worden gekozen. Eén donkergroene kaartenbak met ernaast twee donkergroene boekjes staan op de foto. De themaset Ondersteboven (na ingrijpende gebeurtenissen.
Bij welke gebeurtenis gebruik je Ondersteboven

Ondersteboven kan ingezet worden in tal van ingrijpende gebeurtenissen. Zo is Ondersteboven bijvoorbeeld goed te gebruiken bij nare situaties rond Corona zoals overwerkt zijn, inkomensverlies of denk aan branches die veel hebben gezien: de zorg en uitvaart.

Andere situaties waar je aan kunt denken: een woningbrand, het verlies van een bedrijf (of van alle dieren in een bedrijf), het verlies van een baan, een gewelddadige overval, zinloos geweld, gepest worden, een aanslag, seksueel misbruik, etc.
Ook bij ogenschijnlijk kleine gebeurtennissen zoals een jaar doubleren op school, een verhuizing, of na een beet van een hond kan Ondersteboven ingezet worden.

Alle Sterren Van De Hemel
themaset overlijden

Bij het therapeutische spel Ons Bestaan Op Een Bordje kunnen themasets worden gekozen. Eén donkergroene kaartenbak met ernaast twee donkergroene boekjes staan op de foto. De themaset Ondersteboven (na ingrijpende gebeurtenissen.
Alle Sterren Van De Hemel – voor nabestaanden

De themaset Alle Sterren Van De Hemel – na het overlijden van een dierbare, is afgeleid van Daisy’s eerste succesvolle bordspel: Alle Sterren Van De Hemel.

Middels deze themaset maak je het gemakkelijker voor nabestaanden van jong tot oud om te delen over gevoelens, herinneringen, gedachten en zorgen na het overlijden.

Op een respectvolle manier wordt stil gestaan bij de dierbare die overleden is.

Mijn missie

Mijn missie is om wereldwijd mensen te helpen de draad van hun leven op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis.

Door tools voor therapeuten te ontwikkelen, zoals Ons Bestaan Op Een Bordje, draag ik mijn missie uit om scheiding, ingrijpende gebeurtenissen en het overlijden van een dierbare op een fijne, ongedwongen manier bespreekbaar te kunnen maken. Zodat mensen van alle leeftijden hun ervaring(en) kunnen integreren in hun leven en de draad weer kunnen oppakken.

Ik ben dan ook erg dankbaar dat er al zoveel therapeuten mijn tools gebruiken!

Graag noem ik hier ook alle therapeuten die Ons Bestaan Op Een Bordje in de voorverkoop kochten. Mede dankzij hun vertrouwen in mij, hun geloof in de tool en hun geduld is Ons Bestaan Op Een Bordje geproduceerd! Bedankt! Door jullie worden nu vele mensen ondersteund met Ons Bestaan Op Een Bordje! 

Daisy Luiten, vrouw met donkerblond halflang haar, brildragend, kijkt met open blik en lach in de camera. In de achtergrond is groen blad van de natuur zichtbaar.

Testimonials van gebruikers

Hieronder vind je korte fragmenten van therapeuten en coaches die Ons Bestaan Op Een Bordje gebruiken in hun werk. De reacties zijn ingekort en duren gemiddeld 1 min 15 sec. Als je de uitgebreide verhalen wilt horen kun je deze hier vinden.

Leoniek van der Maarel – Psycholoog, Orthopedagoog, Hypnotherapeut
over themaset Weg Van Elkaar (scheiding)
en de andere themasets

Saskia Paul – Coach en rouwbegeleider

over themaset Ondersteboven (ingrijpende gebeurtenissen)

Ilja Geensen-Degenaar – Rouw & verlies therapeut en speltherapeut
over themaset Ondersteboven (ingrijpende gebeurtenissen)

Ans Pieters – Beeldend therapeut

over themaset Alle Sterren Van De Hemel (overlijden)

Grietje Vermeer – Psychosociaal therapeut
en KIES-coach
over themaset Alle Sterren Van De Hemel (overlijden)

Judith Pidgeon, rouwcoach (UK)

over All the Stars Above ofwel
Alle Sterren Van De Hemel (overlijden)

Trainingen

Bij bestelling van Ons Bestaan Op Een Bordje ontvang je gratis toegang tot de quickstart workshop video. Deze uitleg helpt je goed op weg. Oefen wel met een collega!
Daarnaast geef ik diverse trainingen. Therapeuten zijn altijd erg enthousiast. Afgelopen jaar ontving ik een gemiddelde 8,3. Neem voor workshops op maat contact op!

Introductietraining Werken met Ons Bestaan Op Een Bordje

Leer Ons Bestaan Op Een Bordje te gebruiken met je cliënten.

Als ontwikkelaar deel ik ins en outs, we spelen het spel onder mijn leiding en je ziet casus materiaal op video. Ook gaan we in kleine groepjes uiteen om aan den lijve te ervaren hoe het spel werkt en te oefenen als ‘spelleider’.

Daisy Luiten staat voor een groep van vijf mensen aan een tafel. Ze geeft een presentatie, achter haar prijkt een scherm. Leer Ons Bestaan Op Een Bordje te gebruiken met je cliënten. Inspirerende training die door deelnemers als zeer waardevol wordt ervaren.
Reactie van eerdere deelnemers:

“Mooie mix van informatie, film en het zelf mogen ervaren. Merci voor de fijne, leerrijke dag.”

“Ik vond het fijn zo actief bezig te zijn met het spel en de onderlinge betrokkenheid te ervaren. Heel erg bedankt voor deze inspirerende en leerzame dag!”

“Fijne training. Ik durf nu echt meer naar buiten te treden met deze nieuwe tools!”

“Alles zit er in: zelf aan de slag, interactie, film, les. Wat mij het meest aansprak: samen oefenen, de presentatie en de persoonlijke voorbeelden!”

“Heb inmiddels zelf de eerste keer ‘weg van elkaar’ met een gezin gespeeld en het was een groot succes. Er kwamen zaken naar voren die ik weer verder individueel met de cliënte kan oppakken binnen de beeldende therapie.”

Training creatief en verdiepend werken met Ons Bestaan Op Een Bordje

Ervaar hoe je Ons Bestaan Op Een Bordje nog meer kunt inzetten.

Als vaktherapeut laat ik zien hoe je je kunt uiten middels beeldend werken. Achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden én zelf aan de slag. Een inspirerende training waarbij je in één dag fijne nieuwe werkvormen ontdekt.

Daisy Luiten, een vrouw met donkerblond halflang haar en een bril, houdt tijdens het vertellen een schilderij en wat vragenkaartjes in de hand. Daisy geeft hier de creatieve verdiepende training rond haar tool. Een inspirerende training waarbij je in één dag fijne nieuwe werkvormen ontdekt. Om verrassend meer uit Ons Bestaan Op Een Bordje te halen.

Let op: In deze training gaan we ervanuit dat je de basis van Ons Bestaan Op Een Bordje – hoe met de tool te werken – al kent. Als dat niet het geval is raden we aan eerst de Introductietraining werken met Ons bestaan Op Een Bordje aan.

Reactie van eerdere deelnemers:

“Inspirerende workshop waarin ik inspiratie en ideeën heb opgedaan om de therapeutische bordspelen creatiever in te kunnen zetten.”

“Daisy heeft met haar creatieve brein weer hele mooie toepasbare werkvormen bedacht voor therapeuten om in te kunnen zetten als extra verdieping bij het spelen van Ons bestaan op een bordje. Wat ik fijn vind aan de opbouw van de training is dat Daisy iedere oefening illustreert met een verhaal en voorbeeld uit de praktijk waardoor je al weet wat mogelijk het effect is van de oefening alsook het doel. Daarna ga je oefening zelf doen en beklijft de kennis meer. Daisy is vrijgevig in materiaal en kennis. Haar enthousiasme en liefde voor haar vak maakt dat het een heel fijne dag is om bij te wonen. Absolute aanrader!

De trainingen zijn geaccrediteerd door de SKB (Stichting keurmerk beroepsscholingen in de psycho-sociale complementaire gezondheidszorg). De SKB is erkend door de koepel RBCZ en de daarbij aangesloten beroepsorganisaties erkennen de SKB in de meeste gevallen ook (zoals de NVPA) check eventueel je beroepsvereniging.

Aanbevelingen uit de Verenigde Staten

Dr. J. William Worden, Ph.D. ABPP, Co-Director, Harvard Child Bereavement Study, Auteur van Children & Grief: When a Parent Dies (Guilford Press)

Daisy Luiten en professor J. William Worden tijdens hun ontmoeting in Amerika.

Prof. J. William Worden is in Nederland en België onder andere bekend van de rouwtaken. Ik ontmoette hem tijdens een congres in Amerika waar hij kennis maakte met Alle Sterren Van De Hemel. Hij gebruikt de Engelse versie, All the Stars Above, in zijn praktijk.

Aanbeveling Dr. J. William Worden

Rouwende kinderen hebben vaak moeite om hun gedachten en gevoelens over dood met familie en anderen te delen. Alle Sterren Van De Hemel is een zeer creatieve manier om deze kinderen te helpen hun verwarring en zorgen te herkennen en bespreken. Het is vooral effectief voor gebruik met gezinnen en rouwgroepen, maar ik vond het ook erg bruikbaar tijdens werken met rouwende kinderen één op één.

Daisy Luiten mag worden geprezen voor het ontwikkelen van deze creatieve benadering die kinderen van alle leeftijden zal uitnodigen. Iedereen die werkt met rouwende kinderen en gezinnen zal dit willen toevoegen aan zijn inventaris van interventie materialen.”

Dr. Robert A. Neimeyer PhD, auteur van Lessons of Loss en redacteur van Death Studies

Professor Robert A. Neimeyer en Daisy Luiten zitten aan tafel met daarop uitgestald het therapeutische bordspel Alle Sterren Van De Hemel. Dit spel biedt hulp na het overlijden van een dierbare.

Prof. Robert A. Neimeyer is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Memphis en directeur van the Portland Institute for Loss and Transition. Hij geeft regelmatig inspirerende workshops over verlies en zijn narratief therapeutische werkwijze. 

Aanbeveling Dr. Robert A. Neimeyer

“Alle Sterren Van De Hemel is een inspirerende interventie, een praktisch hulpmiddel om het gezamenlijke vertellen van het verliesverhaal te bevorderen. Precies dát samen vertellen helpt gezinsleden om betekenis te kunnen geven aan het verlies en aan elkaar.

Ik kan Alle Sterren Van De Hemel aanbevelen aan alle creatieve hulpverleners die een hand willen reiken naar de stilte van het woordeloze lijden, in een poging om gezinnen te helpen een weg vooruit te vinden in de nasleep van ongewenste veranderingen.

Voorwoord Ons Bestaan Op Een Bordje

Bijzonder om te vermelden: Robert A. Neimeyer heeft het algemene voorwoord van Ons Bestaan Op Een Bordje geschreven in de achtergrondinformatie!

“Dit spel maakt delen over mijn ingrijpende ervaring behapbaar”

Uitspraken van volwassen cliënten na het spelen van Ons Bestaan Op Een Bordje

Karin (48 jaar): Ik kon er gemakkelijker over praten via het spel.

Sandra (32): Het was erg fijn om het spel te spelen. De gebeurtenis was overweldigend, het was daarom fijn om in kleine stukjes te mogen vertellen. Het spel maakt delen over de ingrijpende gebeurtenis behapbaar.

Ron (44 jaar): Het was heel speciaal en efficiënt om via dit spel aan de scheiding te werken. Ik kon via het spel goed vertellen over de scheiding, dat ging heel vlot zelfs. Dingen die ik vergeten was kwamen terug naar boven. Ik vind het enorm knap dat je zoiets kunt vervaardigen!

Pieter (51): Ik heb uit eerste hand mogen ervaren wat de stimulerende kracht van deze tool kan betekenen. Mede gezien mijn achtergrond als beta-wetenschapper en mijn sceptische natuur ben ik niet erg lichtgelovig, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ik diep onder de indruk ben! De vragen die gesteld worden reiken tot diep in je emotionele zelf. Het was als een achtbaan, maar al met al vond ik het een plezierige rit!

Ingrid (36 jaar): Ik vond het fijn om dit met mijn dochter te doen. Ik ben blij dat er een spel als dit is om meer inzicht te krijgen in de gevoelens en beleving van mijn dochter.

Dhr. van Merode (76 jaar): Je haalt het onderste uit de kan met het spel, dat heeft mij absoluut geholpen. In je omgeving kun je één keer iets aanhalen en daarna hoor je ze denken ‘Oh begint hij weer’. Tijdens het spel krijg je de gelegenheid om het te vertellen. Het zit je toch hoog en het moet eruit. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Gaby (43 jaar): Ik vond het aangenaam om over bepaalde dingen nog eens te praten. Soms was het even moeilijk. Bij mijn dochter komt toch ook heel wat naar boven dat ik anders niet zou weten.

Daisy Luiten werkt met het door haar ontwikkelde therapeutische bordspel Ons Bestaan Op Een Bordje met een volwassen cliënt. Ze zitten samen aan een tafel het spel ligt tussen hen in. De cliënt heeft een vragenkaartje vast. Daisy kijkt en luistert.

Dieke (49 jaar): Wat een mooi spel. Ik was onder de indruk van de kaartenbak en de ontelbare vragen. Het spel nodigde mij zeker uit over de scheiding te delen. Iedere vraag lokte bijna een levensverhaal naar buiten. De intensiteit van de gevoelens die de vragen opriepen verraste me. Fijn om zo aan de scheiding te werken! Ik wist dat er nog onverwerkte zaken waren en de vragen riepen die gelijk op. Het is een mooie, zachte en zeer doelmatige manier om je blokkades op te ruimen.

Sessie waarin Daisy Luiten Ons Bestaan Op Een Bordje gebruikt met moeder en dochter

Rozemarijn (15 jaar): ‘Ik vond het heel leuk om met het spel mee te doen. Het heeft me geholpen om meer over de dood van mijn vader te praten. Wat ik goed vind aan het spel is dat je over sommige dingen meer gaat nadenken waar je eerst nog nooit over heb nagedacht.’

Uitspraken van jongeren nadat ze Ons Bestaan Op Een Bordje hadden gespeeld

Lotte (14 jaar) Ik vind dit leuker dan gewoon praten. Ik zeg meer dan in een gewoon gesprek.

Sem (12 jaar): Ik vond het fijn om te doen, ook al dacht ik eerst van niet omdat het geen leuk onderwerp is. Ik kon nu dingen vertellen die ik niet tegen mijn moeder zou zeggen, zoals over mijn stiefvader. En leuke opdrachten. 

Kevin (12 jaar) Ik vond het super leuk. Nu weten zij hoe ik mij voel en ik weet wat zij voelen. Ik dacht dat we alleen zouden gaan praten, maar we deden dit spel en dat vond ik veel leuker dan praten.

Minke (17 jaar): Door de vragen wordt er eens over wat anders gepraat. Het was een fijne manier om het over de scheiding te hebben. Het voelt niet als eraan ‘werken’.

Pieter (14 jaar): Dit spel hielp mij op een speelse manier met het grote verlies van mijn moeder om te gaan. Het  hielp mij om mijn gevoelens te uiten, het spel maakte dit wat minder verdrietig. Door de vragen wist ik wat ik moest vertellen. En de praatstok was fijn omdat ik dan iets heb om vast te houden als ik praat. Ik vond het zo fijn dat ik graag antwoord wilde geven op vragen die aan de andere spelers werden gesteld. 

Bo (12 jaar): Ik vond het heel fijn om te doen, fijner dan praten. Het was ook grappig, niet alleen maar verdriet.

Uitspraken van kinderen die Ons Bestaan Op Een Bordje speelden

Iris (9 jaar): Het is een leuk spel voor als één van je gezinsleden is overleden. Je kan er ook veel van leren. Want je kan er mee omgaan dat huilen niet erg is.

Bas (10 jaar): Ik vond het veel leuker om over de scheiding te vertellen met dit spel. Het maakte het makkelijker en op een creatieve manier.

Lea (8 jaar): Ik vond het leuk met die vraagjes en om er met dit spel over te vertellen. Het tekenen was top fijn!

Greet (11 jaar): Om met dit spel aan de scheiding te werken vind ik fijner en leuker. Het maakte het ook makkelijker om te vertellen. Ook de creatieve opdrachten.

Femke (8 jaar): Ik vond het spel vet gaaf. Ik kon zeggen dat ik het stom vind dat papa en mama gescheiden zijn en dat ik S. niet leuk vind. Het was leuk om gewoon antwoord te geven op de vragen. Ik hoefde niet zelf te bedenken waar het over moest gaan. De creatieve opdrachten vond ik het allerleukste.

Sandy (8): Ik was heel jong toen mijn vader overleed. Door het beantwoorden van de vragen in het spel bleek dat ik meer wist van mijn vader dan ik dacht, dat maakte mij blij! Mijn moeder en broer vertelden ook nieuwe dingen.

Sessie waarin Daisy Luiten Alle Sterren Van De Hemel gebruikt met een gezin

Anne-Mieke (8 jaar): ‘Het spel was heel leuk, het spel hielp mij mezelf blij te voelen zelfs als ik verdrietig was’

Gids met informatie en casussen

Maak delen over een ingrijpende ervaring behapbaar voor je cliënt, lees meer in onze gids!

Ontvang je graag meer informatie over Ons Bestaan Op Een Bordje en de themasets scheiding, ingrijpende gebeurtenissen en/of overlijden? Of blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan in.

In deze gratis gids (pdf) vind je:

 • Alle info op een rij. Ook handig als je niet zelf beslist over de aankopen.
 • Een casus over de 8-jarige Evin die zich altijd op de vlakte houdt – Themaset Weg Van Elkaar
 • Een casus over een ingrijpende inval door de politie – Themaset Ondersteboven
 • Een casus over een nieuwe gezinssituatie na het overlijden van beide ouders – Themaset Alle Sterren Van De Hemel
 • Verschillende voorbeeldkaartjes uit iedere themaset – leuk om uit te printen en alvast te proberen!
Een afbeelding van de informatiegids Ons Bestaan Op Een Bordje. Op de gids is een hoek van het groene spelbord Ons Bestaan Op Een Bordje met een kleurig traject zichtbaar. In de achtergrond liggen twee paarse stapels kaarten. Op de voorgrond ligt in het kleurige traject een rode glazen traan op een groen vlakje. Alsof wij (de kijkers) het net zelf hebben neergelegd om even na te denken, ligt over het traject een houten praatstok met zwarte veren, met daarbij een groene vragenkaart. Op deze vragenkaart uit de categorie 'Gebeurtenis' staat de vraag: Heb jij een bijzondere kaart, email of een bijzonder appje van iemand gekregen? Hoe was dat voor jou?

Therapeuten verwijslijst

Alle therapeuten en/of coaches die Ons Bestaan Op Een Bordje of Alle Sterren Van De Hemel gebruiken mogen zich registreren voor de therapeutenverwijslijst op www.daisyluiten.nl.

Deze dienst is het eerste jaar na aankoop van de nieuwe tool Ons Bestaan Op Een Bordje gratis! (Daarna ontvang je een mail of je erop wilt blijven, je zit nergens aan vast)

Wij zullen regelmatig aandacht geven aan deze verwijslijst in de (sociale) media, zodat mensen die hulp zoeken direct kunnen zien bij wie ze terecht kunnen. De spelvorm spreekt mensen aan. Zoals een cliënt zei: “Ik vond het erg fijn om het spel te spelen, het maakt delen over een ingrijpende ervaring behapbaar”.

Opmerking: niet iedereen die de tool gebruikt staat op de lijst. De meeste grotere organisaties bijvoorbeeld schrijven zich niet in omdat cliënten op een andere wijze naar hen verwezen worden.

Op een lichtgroene plattegrond van Nederland en België is met donkergroene icoontjes aangegeven waar therapeuten en coaches werken met de tool Ons Bestaan Op Een Bordje. Zorg dat cliënten je kunnen vinden en meld je aan voor de verwijslijst!

Contactgegevens

Praktijk en onderneming: Daisy Luiten

Daisy Jeurink-Luiten
Creatief Therapeut – Art Therapist

Willem Kesstraat 18
7425 GK Deventer
Nederland
+31 (0)570 869 113
https://onsbestaanopeenbordje.com
info@daisyluiten.nl of mail via de contactpagina.
Er is voldoende parkeergelegenheid.

KvK-nr/Chamber of Commerce No: 27353314
BTW-nr/VAT No: NL002017162B38

ING-bank IBAN: NL16INGB0004295377
ING-bank BIC/SWIFT: INGBNL2A 

  Daisy Luiten, vrouw met donkerblond halflang haar, brildragend, kijkt met open blik en lach in de camera. In de achtergrond is groen blad van de natuur zichtbaar.
  Werkdagen

  Maandag, woensdag & vrijdag van 8.45-13.45u.
  Dinsdag & donderdag van 8.45-16.45u. 
  Bereikbaar via email of telefoon (ook voicemail). 

  Trainingen

  Trainingen geef ik regelmatig op dinsdag of donderdag in Apeldoorn. Heb je je ingeschreven en ben je de gegevens kwijt? Dit is het adres:
  IVN het Woldhuis
  Woldhuis 11
  7325 WN  Apeldoorn

  Het Woldhuis ligt vlakbij de A1 (afslag 21 Voorst) en de A50 (afslag 24 Apeldoorn). Er is voldoende parkeergelegenheid.

  Met het openbaar vervoer is deze locatie lastiger te bereiken. Met de (vouw)fiets is het vanaf Station Apeldoorn Osseveld 9 minuten fietsen, vanaf station Apeldoorn 21 minuten.

  Op de hoogte blijven over de tools

  Ontvang de nieuwste informatie over mijn tools

  Regelmatig zijn er leuke weetjes of interessante ontwikkelingen. Deze vermeld ik in mijn nieuwsbrief.

  Wees gerust, ik mail niet vaak, daar ben ik namelijk niet zo goed in. Ik verzamel alle nieuwtjes en stuur dan weer een bericht uit.

  Je ontvangt ter bevestiging direct een email, check eventueel je spambox!
  Om te voorkomen dat mijn mailtjes in je spambox belanden, kun je mij toevoegen aan je contacten.

  Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met jouw privacy. Door op de aanmeld-knop te klikken geef je aan dat je akkoord bent met onze privacyverklaring. En uitschrijven kan onderaan iedere email.

  PS: Ben je al aangemeld voor de gids? Dan ontvang je de nieuwsbrief ook! Je hoeft niet weer aan te melden.

  Daisy Luiten speelt ons bestaan op een bordje met cliënt. Daisy kijkt en luistert naar de jongen die tegenover haar zit en die we vanaf de achterkant zien. Hij heeft een vragenkaart en de praatstok vast. Het groene spelbord Ons Bestaan Op Een Bordje, met een traject van gekleurde vlakjes, ligt tussen Daisy en de jongen in op tafel.